Tatuerade tårar av Bobbi A Sand

Tatuerade tårar av Bobbi A Sand- en ungdomsbok för föräldrar

Tatuerade tårar

På en julafton hamnar den 17-årige Micki döende på akuten efter att han har nästan svultit sig till döds. Hans lillasyster Mija har också väldigt jobbigt. Hon försöker att hitta på något som kan leda henne till ett nytt liv, och det blir en extrem form av musik. Efter en slumpträff med en kille på spårvagnen bestämmer hon sig att sticka hemifrån. Då hamnar hon i en kollektiv med lite speciella seder och bruk.

Mickes före detta pojkvän Daniel går vilse mellan sin nya pojkvän och tatueringssalongen där han jobbar. Han bär på skuldkänslor efter att lämnat Micke.

Till slut träffas de tre ungdomarna och förenas i sin vilja att leva vidare och nå fram. De förstår att rötter till deras psykiska problem ligger hos deras familjer.

Jag tyckte om boken Tatuerade tårar från första sidor. Korta enkla meningar, berättelser från olika perspektiv gör boken intressant och lättläst.

För mig blev det Tatuerade Tårar inte bok bara för ungdomar. Den vore bra att även föräldrar skulle läsa den. Jag upplevde att huvudtanken i boken är följande: man kan inte uppfostra harmoniska och friska barn när man inte blivit av med sina psykologiska problem.

Boken Tatuerade tårar var utgiven på TRANSCENDERS MEDIA och innehåller 220 sidor.

Boken finns att köpa här och här.

Var blev du av Bernadette

Var blev du av Bernadette av Maria Semple – en underhållande bok om allvarliga problem

Var blev du av med Bernadette

Maria Semple är en framgångsrik amerikansk författare med anknytning till Europa. Hon är känd och uppskattad som manusförfattare till några tv-serier. Boken Var blev du av Bernadette  gjorde succé i USA och fick många strålande recensioner, nu kom den även på svenska.

Bernadette är en speciell person. I designkretsar är hon en begåvad konstnär som har slutat skapa. I det vardagliga och borgliga Seattle är hon en konstig och avvikande kvinna. Hon är den bästa mamma för Bee. Hennes man, den framgångsrike dataingenjören Elgie, är orolig för hennes psykiska hälsa.

Plötsligt försvinner Bernadette och inte ens hennes familj kan föreställa sig vart. Var du blev av Bernadette  är den aktuella frågan som kräver mycket arbete för att besvaras. Bee börjar gå genom alla dokument som hon lyckas samla för att hitta sin mamma. Hon läser alla e-mail, handskrivna lappar, FBI-rapporter, tidningsartiklar och alla andra papper som hon får tag i. Alla spår leder till en helt ovanlig plats – den vita kontinenten Antarktis.

Till slut segrar den stora kärleken mellan mor och dotter och allt kommer på sin plats.

Olika händelser i Bernadette och hennes familjs liv beskådas genom olika dokument. Det är lite svårt att förstå alla detaljer om deras liv i början, men sedan börjar det spännande. Allvarliga händelser och känslor beskrivs från en absurd vinkel, det gör att boken blir väldigt underhållande och tänkvärd. Beskrivningen av miljöerna i Antarktis är spännande och ger ett extra värde för berättelsen.

Var blev du av Bernadette är en bra bok för ”amatörpsykologer” som jag. Psykologiska problem beskrivs från en lite annorlunda synvinkel.

Boken Var blev du av Bernadette är utgiven på Wahlström & Widstrand förlag och innehåller 349 sidor.

Boken finns att köpa här och här.

Ingmar Bergman kände aldrig skuld

Ingmar Bergman kände aldrig skuld – bok med intressant titel av Maria Bjelke von Sydow

Ingmar Bergman kände aldrig skuld

Maria Bielke von Sydow är född i Indien men uppvuxen som adoptivbarn i en småländsk familj. Nu bor hon i Malmö. I många år har han jobbat inom utbildning och nu är hon författare, skribent och föreläsare.

Helena lever i sorg och skuld. Hon har förlorat en av sina tvillingssöner i en olycka och är helt övertygad att hon är skyldigt för det. Helena är inte närvarande med sin familj – make och den andra tvillingssönen. Hon söker utvägar ur sin sorg. Då träffar hon Pär som är framgångsrik självhjälpsförfattare. Trots att många läsare blir inspirerade av hans böcker är hans egen liv helt oordnat. Helena, Pär och några andra deras bekanta kämpar samtidigt med sina problem.

Plötsligt kommer sanningen fram. Det var inte alls Helena som var skyldigt för barnets död.

Jag har inte fått speciella känslor av boken. Bok som bok, ganska modern … När jag läste den var jag mest fascinerad av titeln.
Ärligt sagt, har jag inte förstod vilken relation har Ingmar Bergman till boken. Men det blev i alla fall en originell och häftig titel.

Boken ”Ingmar Bergman kände aldrig skuld” av Maria Bielke von Sydov är utgiven på BIMA Förlag och innehåller 163 sidor.

Boken finns att köpa här och här

ADHD och Aspergers. Om arv, miljö och skuld

ADHD och Asperger hos barn ligger i fokus i Ada Marsbackens bok ”Ingen familj är en ö”

ADHD och Aspergers hos barn

Ada är en otrygg mamma till en mycket krävande bebis. Hennes lilla dotter My skriker hela tiden och är så olik andra bebisar i samma ålder. På förskolan känns skillnaden ännu mera, då säger My själv: ”Mamma, jag är inget bra barn. De andra tycker inte att jag är något bra barn”. Ada försöker förstå vad som är fel med hennes dotter och efter ett par år får de diagnos ADHD. Senare tillkommer en diagnos till: Asperger.

Det följer år av kamp för en bättre vardag för My. Föräldrarna kämpar mot BUP, skolan och socialen. De vill att My har en så trygg uppväxt som möjligt. My har en lillebror som också kräver familjens tid, uppmärksamhet och kärlek.

Familjen är inte ensam. Många föräldrar till barn med ADHD och Aspergers hamnar i liknande situationer. De är lika otrygga och trötta som Ada. De behöver stöd från samhället och från sjukvården.

Jag har läst några andra böcker om barn med ADHD, och ”Ingen familj är en ö” ligger ganska bra till bland de böckerna. Jag tror att Ada Marsbackens bok kommer att vara ett bra stöd för familjer med ADHD– och Asperger-problem.

Ingen familj är en ö – en bok om ADHD och Aspergers, om arv, miljö och skuld av Ada Marsbacken finns att köpa här och här.

Barnbok om musik, fantasi och naturen

Barnbok Berättelser om den Musikaliska Naturen av Laura Popa – en barnbok om musik, fantasi och naturen

Barnbok Laura Popa

Barnboken av Laura Popa består av sex fantasifulla sagor. Alla barn och deras föräldrar får träffa en solros som drömde om att spela violin och ett fåfängt äppelträd som vägrade blomma på våren. Alla kan bli vänner med pojken Franz som drömmer om renare luft och tystare miljö. Lyssna gärna även på historier som solar från universums galaxer berättar. Boken berättar hur naturen pratar och sjunger för människor varje dag. Det är bara att sitta tyst en stund och lyssna.

Språket i boken är enkelt och fint, det passar bra för en barnbok. Illustrationerna är vackra och färgglada, de följer perfekt sagornas innehåll.

Först har jag sträckläst boken själv (jag blev nyfiken på den och ville läsa direkt). Den första och den sista sagan handlar om solrosor. Det blev förvirrande för mig – jag kunde inte förstå om det är samma solros eller två olika. Efter att ha bläddrat tillbaka förstod jag att det handlar om två olika blommor. Detta moment kan vara förvirrande även för barn.  Det är bättre att läsa en saga i taget. Då kommer barnen djupare i innehållet av varje saga och tröttnar inte på boken.

Berättelser om den Musikaliska Naturen ser mycket speciell och exklusiv ut i ett stort hav av massproducerade barnböcker. Jag blir alltid glad när jag får tag på sådana speciella böcker.

Barnboken Berättelser om den Musikaliska naturen av Laura Popa som är utgiven på Adagio Förlag finns att beställa här och här.

 

Fjällvandringar – en bok med tips och råd

Vandringar i Sälenfjällen och Østre Trysil – en bok av Stefan Nicolaisen med tips och råd om fjällvandringar

Fjällvandringar

Stefan Nicolaisen är född 1969 och lever ett vanligt familjeliv i Stockholmstrakten. Hans största fritidsintresse är fjällvandringar. Från 1997 driver Stefan en webbplats Vandringar i Sälenfjällen där han berättar om sina erfarenheter och delar sina tips.

Boken berättar mycket detaljerat om området kring Sälenfjällen och Østre Trysil, om naturen, djurlivet, historia och folksagor från trakterna. Stefan Nicolaisen ger många praktiska tips och råd för fjällvandringar med detaljerad beskrivning av utrustning, kläder, nödvändiga mediciner och allt annat som man behöver veta innan att man tar sig till fjällen. Boken innehåller även områdets kartor med beskivningar av vandringsleder och ger förslag på utflykter.

Jag är inte friluftsmänniska och har aldrig vandrat i fjällen. Jag har fått boken som ett recensionsexemplar, men blev väldigt intresserad av den. Jag blev lockad av områdets beskrivningar med historier och folksagor. Berättelser om naturen och djurliv är väldigt levande och allt detta ledsagas av fina bilder. Jag började fundera på fjällvandringar någon gång i framtiden och har skrivit Sälenfjällen och Østre Trysil på ”måste besöka”-listan. Boken sparas till de tillfällena.

Boken är utgiven av Stefan Nicolaisen och innehåller 234 sidor, den finns att beställa från hans hemsida.

Peter Robinson. Roten till det onda

Roten till det onda av Peter Robinson – en tänkvärd deckare

Peter Robinson. Roten till det onda

Peter Robinson är den mest kända deckarförfattaren i England. Hans böcker har översatts till många olika språk och fått höga litterära pris.

En vanlig kväll i Yorkshire hittades en död man i en mörk gränd. Polisen trodde att det var vanligt våld efter krogen. Den döde mannen Jason Fox hade samma kväll hamnat i bråk med några pakistanier.

Efter några dagar upptäcktes att någon hade genomsökt Jasons lägenhet och rensat informationen i hans dator. Detta väckte nya frågor och misstankar hos polisen. Överkommissarien Alan Banks grävde djupare i Jasons bakgrund och upptäckte hans medlemskap i en nynazistisk organisation.

Jag tycker att Roten till det onda av Peter Robinson är en lättläst och spännande kriminalroman. Problematiken som diskuteras i boken är väldigt aktuell i alla länder, tyvärr. Många människor har olika fördomar om invandrare trots samhällets strävan för mångfald och kamp mot etnisk diskriminering. Den biten beskrivs mycket bra i romanen. Trots att man måste följa samhällets riktlinjer om etnisk mångfald lever de fördomarna hos enstaka individer. Det är väldigt sorgligt. Så jag fick en bitter eftersmak efter läsningen av Peter Robinsons roman. Det beror inte på själva boken, det beror på problematiken som lyfts upp i den.

Boken är utgiven på Bonnierförlagen och innehåller 319 sidor.

Roten till det onda av Peter Robinson finns att köpa här och här, även som pocket här och här.

Petra Hillring. Där jag inte längre syns

Petra Hillrings bok för ungdomar och vuxna Där jag inte längre syns

Petra Hillring. Där jag inte länge syns

Petra Hillring bor i Värmland och arbetar som pedagog. ”Där jag inte längre syns” är hennes debutbok.

Den sjuttonåriga Linda hamnar i koma efter ett självmordsförsök. Beskedet om detta kommer som en chock för hennes lillasyster Lina och alla i närheten. Vad drev Linda till att vilja dö? Några dagar före händelsen bad Linda sin lillasyster att ta hand om hennes dagbok. Vilka hemligheter kan dagboken innehålla? Det får Lina ta redo på. Det visar sig att Linda har varit sexuellt utnyttjat av en 25-årig gymnasielärare och att hon hade lite speciella känslor för en tjej. Trots allt slutar Petra Hillrings bok lyckligt, allt kommer till rätta och Linda överlever.

Petra Hillrings bok ”Där jag inte längre syns” är skriven med ett enkelt och tydligt språk, en del av texten är utformat som msn-chat. Det är säkert lättbegripligt för moderna ungdomar. Problematiken om sexuellt utnyttjande och sexualitet som lyfts i boken är väldigt viktig, det borde finnas flera sådana böcker och de borde vara lättillgängliga för alla tonåringar och alla i deras omgivning.

Med visst vemod konstaterade jag att jag är dubbelt så gammal som tjejerna i boken. Livet går. Utan att märka det ska jag själv bli mamma till en tonåring (bara om 9 år), så jag sparar boken till den tiden.

Boken är utgiven på Duo Dito förlag och innehåller 98 sidor.

”Där jag inte längre syns” av Petra Hillring finns att köpa här och här.

Joanna Björkqvist. Nära dig

Debutroman av Joanna Björkqvist  Nära dig – historien som berör

Joanna Björkqvist. Nära dig
Joanna Björkqvist är journalist, författare och pedagog. Hon har skrivit för flera tidningar och arbetat som nyhetsreporter på Sveriges Television. Hon är aktuell som medförfattare till boken ”Förverkliga din bokdröm” (jag har skrivit om den tidigare här). Nära dig är Joanna Björkqvists skönlitterära debut.

Saga Allerlöv och hennes sambo Johan får sitt första barn – dottern Isabella. Det är en otrolig glädje för alla, men Saga blir vemodig av omöjlighet att dela den nyheten med sin mamma. Hennes mamma omkom i en trafikolycka för många år sedan. Som tröst får Saga tre böcker som present av sin moster. Det är väldigt speciella böcker för Saga – anteckningsböcker som hennes mamma Solveig skrev under det första året i Sagas liv. Saga lär känna sin mamma genom de anteckningsböckerna. Hon läser dem dag för dag i datumordning.

Med hjälp av Solveigs dagböcker klarar sig Saga genom det första året av sitt moderskap, som är inte helt bekymmersfritt med vissa relationsproblem inom familjen. Men Solveigs första år som mamma var inte allt så perfekt heller.

Joanna Björkqvists roman handlar mycket om en mammas kärlek, om relationer mellan två partners som förändras vid födsel av ett barn och om själva livet.

Händelserna utvecklas lite långsamt i början av romanen. Mycket fokus ligger på små vardagliga detaljer och praktiska grejer. Kanske är det inte så märkvärdigt i ett vanligt liv, men varje detalj i vardagen är väldigt viktig för en nybliven mamma som hamnar ensam hemma med sitt nyfödda barn. Jag tycker att Joanna Björkqvist lyckades att beskriva detta väldigt bra.

Senare i romanen utvecklas alla händelser väldigt fort och det blir en riktig familjesaga. Ett relationsdrama spelas parallellt i två generationer. Det är en intressant vändning av berättelsen.

Jag tycker att Joanna Björkqvists debutroman Nära dig kan vara ett bra stöd till alla nyblivna mammor. Även nyblivna pappor, mor- och farföräldrar borde läsa boken för att få bättre förståelse.

Boken är utgiven på Ordvändan Förlag och innehåller 350 sidor.

Boken finns att köpa här och här.

Kim M. Kimselius. Mysrys – mysigt rysligt

Kim M. Kimselius. Mysrys – samling av mysigt rysliga noveller

Kim M. Kimselius. Mysrys

Författaren Kim M. Kimselius är välkänd för sina fristående äventyrsböcker uppbyggda runt riktiga historiska händelser. Men hon skriver även för vuxna. Jag har skrivit om hennes bok Att skriva med glädje på min blogg tidigare.

Samlingen Mysrys består av 42 noveller som berör olika ämnen. Några av dem är väldigt skrämmande och rysliga, några av dem bär på djupa filosofiska tankar.

Några av novellerna påminde mig om min barndom på sovjetiska pionjärläger där de flesta barn bodde på somrarna i ”stor barack med massa sängar”. Då berättade vi spökhistorier varje kväll vid läggdags. Läskigt, skrämmande och spännande.

Det är svårt nu att gå igenom alla noveller och recensera dem var för sig. Men jag vill uppmärksamma några noveller från samlingen av Kim M. Kimselius.

Pappa, min pappa handlar om en liten pojke Niklas som försöker förhindra föräldrarnas separation genom att skada sig.  I hoppet att pappa återvänder till familjen äter Niklas piller från sin mormors burk. En mycket psykologisk och dramatisk berättelse.

Vad duktig du är är en berättelse om ett gift par där kvinnan får göra allt i hemmet. Men omgivningen tror att det är mannens förtjänst att de bor i ett fint hem och har det så bra i livet. Mannen får massor med beröm medan frun står i hans skugga. Tänkvärt och aktuellt i vårt samhälle som strävar efter jämställdhet.

De sju sista novellerna i samlingen är Kim M. Kimselius personliga berättelser där hon beskriver upplevelser från sitt liv. Kim är väldigt öppen och ärlig i de novellerna. Det är väldigt lätt att knyta an till hennes böcker och det är intressant att följa hennes utgivning.

Boken finns att köpa här och här.