Anna Granström. Halva min Måne

Anna Granströms bok Halva min Måne – ungdomsroman om missbruk och medberoende

Anna Granström. Halva min Måne

En vanlig svensk tjej Ida åker med sina kompisar till Dominikanska Republiken för att fira studenten. Där träffar hon Fjäderhatten – en puertoricansk kille med glittrande ögon. Han ser komisk ut iklädd för stor kostym och originell hatt. Men Ida ser bara hans ögon och lyssnar på hans historier om Puerto Rico. Ida känner sig för ung för giftermål, men hon vågar ändå. Ida och Luis gifter sig och hon flyttar till honom i Puerto Rico.

Kärleken är blind och Ida blundar för att Luis dricker för mycket och använder lättare droger. Luis livsstil med fester varje dag känns för Ida som en del av Puerto Rico. Men sedan när Luis festande utvecklas till missbruk och han börjar använda tyngre droger blir det inte lika lätt för Ida att blunda. Hon inser problemet med Luis beroende, men hon inser lika väl sitt beroende av Luis.

Efter några separationer och återföreningar flyttar Ida tillbaka till Sverige. Men Luis och Puerto Rico blir hennes första och största kärlek i livet.

Anna Granström har själv bott några år i Puerto Rico och hennes miljöbeskrivningar gör hennes bok så speciell.

Anna Granströms roman kom mig väldigt nära hjärtat. Berättelsen börjar med beskrivning av en semester i Dominikanska Republiken och en utflykt till Haiti. Jag har själv varit på en likadan resa och hade exakt likadana känslor när jag besökte de fattiga haitiska byarna. Och som Ida har jag också träffat min kärlek i ett annat land och fick flytta till min man. Och jag som Ida gick genom alla funderingar angående flytt till ett annat land och genom alla byråkratiska procedurer. Till skillnad från Ida har jag ett lyckligt äktenskap snart i tio år.

Jag tyckte om Anna Granströms bok för att ämnet om missbruk och medberoende är väldigt aktuellt och det är viktigt att ungdomar har flera böcker med samma problematik. Miljöbeskrivningarna och skildringarna av Puerto Rico är helt oslagbara.

Men jag vill komma också med lite kritik, som kanske är ganska subjektiv. Jag tycker om lite kortare texter, där händelserna beskrivs mer koncentrerat. Jag kände att Anna Granströms roman har några episoder som blev onödigt långa. Och hela boken skulle vinna på en ordentlig korrekturläsning. Jag hoppas att Anna Granström kommer att göra en andra upplaga med förbättrad text. Men boken är läsvärd redan nu.

Anna Granströms roman Halva min Måne är utgiven på Alligator Förlag och innehåller 304 sidor.

Anna Granströms hemsida finns här.

Boken finns att köpa här och här.