Anna Vintersvärd. Och hon gav sig inte

Anna Vintersvärds bok Och hon gav sig inte – saga och verklighet

Anna Vintersvärd. Och hon gav sig inte

Anna Vintersvärd är en ung författare (född 1982) och arbetar även som affärsjurist. Hennes passion till naturen och skogen resulterade just i sagodelen i romanen.

Ärligt sagt är jag ingen friluftsmänniska och promenerar i skogen några få gånger per år. Jag är allergisk mot myggbett och kan inte vistas i skogen av rädsla för myggor. Så tyvärr delar jag inte Anna Vintersvärds passion till skogen och hade svårt att komma in i texten i hennes skogssaga.

Den realistiska berättelsen verkade tvärtom väldigt intressant för mig. Från första meningen fick jag en bra känsla för den delen av romanen. Den handlar om Jasmine, som har haft en jobbig uppväxt (det förklaras inte ordentligt på vilket sätt den var jobbig). Som vuxen delar hon lägenhet med sin lillasyster Isabella. Det känns att Jasmine har dålig självkänsla och stora bekräftelsebehov. Av någon anledning bestämmer hon sig för att ha ett förhållande med Mattias – en snäll grannkille som hon egentligen inte tycker om. Berättelsen utspelar sig under en kväll när Jasmine och Isabella hjälper en av Jasmines väninnor att flytta. Andra vänner är också där och flera av dem förstår inte Jasmines förhållande med Mattias.  Trots sin envishet kommer Jasmine till insikt om sina otrevliga känslor för Mattias, men hon behöver betala ett ganska högt pris för det.

Den realistiska delen av Anna Vintersvärds berättelse kan bli ett manus till en TV-novell. Den skulle jag tycka om. Jag tyckte om Annas beskrivningar av karaktärerna, och alla personer i berättelsen är väldigt lätta att känna igen. Men jag är fortfarande skeptisk till sagodelen och jag uppfattade inte meningen med den.

Boken är utgiven på Papertalk och innehåller 357 sidor.

Anna Vintersvärds bok Och hon gav sig inte finns att köpa här och här.