Christian Unge. Turkanarapporten

Christian Unge. Turkanarapporten – äventyr i ovanliga miljöer

Christian Unge. Turkanarapporten

Christian Unge är läkare som några gånger har arbetat på uppdrag av Läkare Utan Gränser. I grunden av boken ligger hans erfarenheter av de uppdragen.

Den svenske kirurgen Martin Roeykens vill fly från sitt gamla liv efter ett kraschat äktenskap. Han lämnar sitt arbete som läkare i Stockholm och åker på uppdrag för Läkare Utan Gränser för att jobba med traumakirurgi i norra Kenya. Han finner nya livskrafter i det tunga arbetet på ett litet sjukhus och blir förälskad i antropologen Nadine Zaoui som forskar i Turkanaprovinsen. Vid sin forskning hamnar Nadine i en riktig fara och Martin försöker rädda henne. Han förstår även att Nadines forskning kan leda till lösningen på en stor medicinsk gåta, men det finns flera motståndare mot den lösningen. Martins medicinska kompetens och envishet och även hans kärlek till Nadine hjälper dem i alla strider och segern kommer till deras sida.

Första delen av romanen utspelas i norra Kenya. Christian Unge beskriver alla miljöer – slumområden och lyxiga ambassadkvarter – med stor omsorg. Han visar sin medkänsla för fattig lokal befolkning och kritiserar maktkamp och korruption i västerländska organisationer. Det tycker jag är väldigt bra, därför att många västerländska romaner presenterar lokal befolkning i u-länder som lata och underutvecklade människor.

Andra halvan av romanen utspelar sig i Europa. Den påminner mig om romaner av Dan Brown där en professor i sällskap med en tjej bekämpar alla starka och mäktiga fiender. Händelserna utvecklas snabbt och oväntat, så det blir en spännande deckare.

Jag upplevde romanen Turkanarapporten av Christian Unge som en läsvärd och spännande bok.

Christian Unge skänker oavkortat allt överskott från försäljningen av denna bok till Läkare Utan Gränser.

Boken finns att köpa här och här. Även som e-bok här.