Jantelagen går att överlista – tycker Tomas Gunnarsson

Jantelagen – en folksjukdom som drabbar många svenskar. Men det går att överlista den.

Jantelagen. Tomas Gunnarsson. Att överlista Jante

Självhjälpsboken av psykosyntesterapeut och coach Tomas Gunnarsson ”Att överlista Jante – Om konsten att lyfta sig själv och andra” handlar om det typiska svenska beteendemönstret som begränsas av Jantelagen.

Begreppet Jantelagen kommer från boken av Aksel Sandemose ”En flykting korsar sitt spår”. I en påhittad liten by Jante gäller några outtalade regler. Om man bryter mot de reglerna blir man inte accepterad i samhället. Jantelagen kan sammanfattas i tre meningar:
1) Du ska inte tro att du är något – du duger inte.
2) Andras framgång blir din motgång.
3) Ingen får sticka ut.

Tomas Gunnarsson använder hattar som symboler för olika typer av beteende. Jantehattar symboliserar förminskande och begränsande beteenden. Och dugahattarna symboliserar upplyftande krafter. Han går genom alla de möjliga förminskande jantehattarna och de upplyftande dugahattarna.

Den delen där Tomas Gunnarsson beskriver steg för att uppnå känslan att duga är mest intressant i boken för mig. Man kan gå i fem steg:
1) Erkänna sina jantehattar
2) Bygga upp en stötande självvärdering
3) Bli medveten om bekräftelsestrategier
4) Ta hand om egna behov
5) Göra val och visa mod

För mig blev det en otroligt intressant bok. Alla människor har ibland dåligt självförtroende, och jag med. Så det blev mycket lärorikt att läsa och fundera på vissa saker i mitt liv. Men boken blev speciell för mig även av en annan anledning. Jag kommer från Ryssland (jag föddes och växte upp i Moskva och flyttade till Sverige för kärlekens skull för snart tio år sedan). Ryssar är ett ganska bråkigt och krävande folk och jag med. Jag är inte ett dugg konflikträdd, och jag är inte rädd för att sticka ut. Ett par gånger har jag känt mig lite opassande i sammanhanget när alla satt tysta och inte vågade säga något. Tomas Gunnarsson beskriver några typiska situationer i svensk vardag, och det var mycket lustigt att känna igen de situationerna.

Boken är utgiven på Gunnarssons Förlag och innehåller 223 sidor.

”Att överlista Jante – Om konsten att lyfta sig själv och andra” finns att köpa här och här.