Joanna Björkqvist. Nära dig

Debutroman av Joanna Björkqvist  Nära dig – historien som berör

Joanna Björkqvist. Nära dig
Joanna Björkqvist är journalist, författare och pedagog. Hon har skrivit för flera tidningar och arbetat som nyhetsreporter på Sveriges Television. Hon är aktuell som medförfattare till boken ”Förverkliga din bokdröm” (jag har skrivit om den tidigare här). Nära dig är Joanna Björkqvists skönlitterära debut.

Saga Allerlöv och hennes sambo Johan får sitt första barn – dottern Isabella. Det är en otrolig glädje för alla, men Saga blir vemodig av omöjlighet att dela den nyheten med sin mamma. Hennes mamma omkom i en trafikolycka för många år sedan. Som tröst får Saga tre böcker som present av sin moster. Det är väldigt speciella böcker för Saga – anteckningsböcker som hennes mamma Solveig skrev under det första året i Sagas liv. Saga lär känna sin mamma genom de anteckningsböckerna. Hon läser dem dag för dag i datumordning.

Med hjälp av Solveigs dagböcker klarar sig Saga genom det första året av sitt moderskap, som är inte helt bekymmersfritt med vissa relationsproblem inom familjen. Men Solveigs första år som mamma var inte allt så perfekt heller.

Joanna Björkqvists roman handlar mycket om en mammas kärlek, om relationer mellan två partners som förändras vid födsel av ett barn och om själva livet.

Händelserna utvecklas lite långsamt i början av romanen. Mycket fokus ligger på små vardagliga detaljer och praktiska grejer. Kanske är det inte så märkvärdigt i ett vanligt liv, men varje detalj i vardagen är väldigt viktig för en nybliven mamma som hamnar ensam hemma med sitt nyfödda barn. Jag tycker att Joanna Björkqvist lyckades att beskriva detta väldigt bra.

Senare i romanen utvecklas alla händelser väldigt fort och det blir en riktig familjesaga. Ett relationsdrama spelas parallellt i två generationer. Det är en intressant vändning av berättelsen.

Jag tycker att Joanna Björkqvists debutroman Nära dig kan vara ett bra stöd till alla nyblivna mammor. Även nyblivna pappor, mor- och farföräldrar borde läsa boken för att få bättre förståelse.

Boken är utgiven på Ordvändan Förlag och innehåller 350 sidor.

Boken finns att köpa här och här.