Var blev du av Bernadette

Var blev du av Bernadette av Maria Semple – en underhållande bok om allvarliga problem

Var blev du av med Bernadette

Maria Semple är en framgångsrik amerikansk författare med anknytning till Europa. Hon är känd och uppskattad som manusförfattare till några tv-serier. Boken Var blev du av Bernadette  gjorde succé i USA och fick många strålande recensioner, nu kom den även på svenska.

Bernadette är en speciell person. I designkretsar är hon en begåvad konstnär som har slutat skapa. I det vardagliga och borgliga Seattle är hon en konstig och avvikande kvinna. Hon är den bästa mamma för Bee. Hennes man, den framgångsrike dataingenjören Elgie, är orolig för hennes psykiska hälsa.

Plötsligt försvinner Bernadette och inte ens hennes familj kan föreställa sig vart. Var du blev av Bernadette  är den aktuella frågan som kräver mycket arbete för att besvaras. Bee börjar gå genom alla dokument som hon lyckas samla för att hitta sin mamma. Hon läser alla e-mail, handskrivna lappar, FBI-rapporter, tidningsartiklar och alla andra papper som hon får tag i. Alla spår leder till en helt ovanlig plats – den vita kontinenten Antarktis.

Till slut segrar den stora kärleken mellan mor och dotter och allt kommer på sin plats.

Olika händelser i Bernadette och hennes familjs liv beskådas genom olika dokument. Det är lite svårt att förstå alla detaljer om deras liv i början, men sedan börjar det spännande. Allvarliga händelser och känslor beskrivs från en absurd vinkel, det gör att boken blir väldigt underhållande och tänkvärd. Beskrivningen av miljöerna i Antarktis är spännande och ger ett extra värde för berättelsen.

Var blev du av Bernadette är en bra bok för ”amatörpsykologer” som jag. Psykologiska problem beskrivs från en lite annorlunda synvinkel.

Boken Var blev du av Bernadette är utgiven på Wahlström & Widstrand förlag och innehåller 349 sidor.

Boken finns att köpa här och här.